Οικογενειακή εξοχική κατοικία
Ανακαίνιση, Επέκταση
Giorgio Home
Η ιστορία του συγκεκριμένου έργου ξεκίνησε όταν ένα ζευγάρι με καταγωγή από την Ιταλία ερωτεύτηκε το νησί της Μυκόνου. Από τότε το επισκέπτονται κάθε χρόνο, ενώ πρόσφατα αποφάσισαν να αποκτήσουν μια δική τους εξοχική κατοικία, για να περνάνε εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου μαζί με το νέο μέλος της οικογένειας, που επρόκειτο να έρθει σύντομα.
Έτσι ανατέθηκε στην ομάδα του The KS Project με έδρα τη Μύκονο η ανακαίνιση αλλά και ο σχεδιασμός της επέκτασης μιας υπάρχουσας κατοικίας σε ένα ήσυχο και απόμερο σημείο του νησιού με προσανατολισμό προς τη δύση, με θέα σε ένα πραγματικά ειδυλλιακό τοπίο. Πρόκειται για ένα μικρό κτίσμα με δύο υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα και λουτρό, τοποθετημένο σε ένα επίμηκες γήπεδο με είσοδο από τη μικρή πλευρά.
Η βασική επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν να διαθέτουν έναν δικό τους απομονωμένο χώρο μέσα στην κατοικία, ο οποίος να έρχεται σε άμεση επαφή με τον χώρο της πισίνας. Απαραίτητο ζητούμενο της μελέτης ήταν επίσης ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση εξωτερικών χώρων μάζωξης, για να μπορούν να προσκαλούν τους φίλους τους σε γεύματα.
Με λίγα λόγια, η οικογένεια επιθυμούσε η εξοχική της κατοικία στη Μύκονο να προσφέρει ανέσεις και μικρές πολυτέλειες, χωρίς όμως να χάνει το κυκλαδίτικο, παραδοσιακό στοιχείο του νησιώτικου σπιτιού που είναι πάντα έτοιμο να υποδεχτεί φίλους. Ένα σπίτι ζωντανό το οποίο να μπορούν να χρησιμοποιούν άφοβα, γεμάτο καλεσμένους και καλή διάθεση.
Η ομάδα μας, λοιπόν, μελέτησε προχώρησε στη μελέτη, τον σχεδιασμό και την ανακαίνιση της κατοικίας με βασικούς άξονες την ηρεμία του χώρου, την απόλαυση του τοπίου της Μυκόνου και τη δημιουργία μιας παρεΐστικης ατμόσφαιρας, φροντίζοντας, παράλληλα, να εξασαλίζεται και η ιδιωτικότητα του ζευγαριού.
Η κατοικία αρθρώνεται από έναν κεντρικό διάδρομο που έχει άνισες εσοχές οι οποίες λειτουργούν ως θέσεις για διακοσμητικά, φωτιστικά, αλλά και ως καθίσματα. Ο διάδρομος έχει την αφετηρία του από την είσοδο και εκτείνεται έως το πίσω τμήμα της κατοικίας, εκεί όπου βρίσκεται και το παιδικό δωμάτιο. Η εσοχή στο παιδικό δωμάτιο μοιάζει με χώρο-κρυψώνα, που λειτουργεί ως ένα ακόμα παιχνίδι για το παιδί.
Το παιχνίδισμα του συγκεκριμένου τοίχου περνάει και στο σαλόνι. Έτσι, μετατρέπεται σε βασικό στοιχείο της διακόσμησης του χώρου και παράλληλα φωτίζει τον διάδρομο, καθώς οι εσοχές γίνονται τα κενά που επιτρέπουν την είσοδο του φυσικού φωτισμού στο σαλόνι.
Το βορειοανατολικό τμήμα της κατοικίας αξιοποιήθηκε για τη δημιουργία του χώρου που ανήκει αποκλειστικά στο ζευγάρι. Έτσι το λουτρό, η γκαρνταρόμπα, οι νιπτήρες, το υπνοδωμάτιο και η πισίνα ενοποιούνται κατ’ αυτή τη σειρά, με μια νοητή γραμμή που εκτείνεται από μέσα προς τα έξω.
Στον εξωτερικό χώρο περιμετρικά της κατοικίας έχουν δημιουργηθεί μικρές εστίες συνάντησης: στην κύρια όψη της κατοικίας εντοπίζουμε την πισίνα ακριβώς μπροστά από το δωμάτιο του ζευγαριού, ενώ από την άλλη πλευρά της ίδιας όψης διαρθρώνονται σε διαφορετικά επίπεδα ένα μπάρμπεκιου και ένας μικρός καθιστικός χώρος γύρω από μια ελιά που προϋπήρχε ήδη στο οικόπεδο και τελικά διατηρήθηκε.
Στα πλαίσια της ανακαίνισης και εκ νέου διαμόρφωσης του κτίσματος, στη βορειοανατολική όψη σχεδιάστηκε μια μικρή εσωστρεφής αυλή με αναρριχώμενη βουκαμβίλια, στην οποία και πάλι έχουν πρόσβαση οι γονείς μέσω του δωματίου τους.
Στην πίσω αυλή της κατοικίας βρίσκεται το κεντρικό σημείο μάζωξης, με το μεγάλο τραπέζι της παρέας προσανατολισμένο προς τη δύση. Παράλληλα, όλοι οι διαμορφωμένοι εξωτερικοί χώροι-καθιστικά έχουν ενοποιηθεί με μονοπάτια και σκαλιά που ακολουθούν την κλίση του εδάφους, δημιουργώντας μικρά σημεία με πράσινο και βραχώδεις κυκλαδίτικες διακοσμήσεις.